2fa Nedir

2fa Nedir

2fa Nedir

2fa nedir ve hangi alanlarda önemlidir? 2fa, iki faktörlü kimlik doğrulama aşamasıdır. Kripto varlık piyasasının hayatımıza giriş yapmasıyla birlikte, yeni terimlerde hayatımızın önemli yerine yerleşmiştir. Bunlardan biri de 2fa olmaktadır. Kripto dünyasında güvenlik aşamaları ve önlemleri oldukça hassas konular arasındadır. Bu sebeple de tüm yatırımcıların ve yatırım planlaması yapan kişilerin, 2fa kapsamına dair bilgi edinmesi gerekir.

İki faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcı olan kişinin kimlik bilgilerini, erişim sağlamaya yetkisi oldukları sistemleri daha etkili şekilde koruması için düzenlenen güvenlik sistemidir. Güvenlik sisteminde tek faktörlü koruma uygulaması da olmaktadır. Fakat yapılan tüm araştırmalar göstermektedir ki; 2fa yani iki faktörlü koruma yatırımcılar tarafından daha fazla tercih edilir. 

2fa Kodu Nedir

2fa nedir sorusunun yanıtını açıkladıktan sonra, 2fa kodundan bahsedeceğiz. 2fa uygulamasında, verilere ve kaynaklara erişim sağlanması için iki tür kimlik gerekir. 2fa kodu ise, parolanın yanına eklenmesi için gönderimi sağlanan kod olmaktadır. Kod, uygulanan sisteme bağlı olarak cep telefonuna gelebileceği gibi tercihe göre farklı iletişim alanlarına da gelebilir. 

Kullanılan tüm hizmet ve kayıtlarda 2fa etkinleştirilmemektedir. Fakat sistemin kullanımı gittikçe yaygın olmaya başlamıştır. 2fa sistemi, güvenlik açıklarının kapatılması ve güvenliğin üst seviyeye çıkartılmasını sağlamaktadır. 

Kişilerin sistemlerine sızılmasından kaynaklı olarak parolalar istenmeyen ve kötü niyetli kişilerin bilgilerine geçiş yapar. 2fa yani iki faktörlü koruması etkin olan kişiler bu durumda daha fazla korumaya sahiptirler. Çünkü 2fa etkinleştirildiği zaman, sisteme giriş yapılabilmesi için, kod gönderimi sağlanır. Bu özellikte siber saldırılardan daha fazla korunmayı sağlar.

İki Faktörlü Doğrulama Nedir

2fa nedir konumuzun bu alanında, 2fa sisteminin nasıl çalıştığına dair bilgilendirme yapacağız. İki faktörlü doğrulama aşamaları her alanda aynı değildir fakat genel olarak bakıldığı zaman aynı veya benzer adımların izlendiği görülmektedir. Bunları belirtecek olursak;

  • Kimlik doğrulama ve erişim aşaması yani kullanıcının her iki doğrulama etabını yapabilmesi
  • Kullanıcının uygulama ya da internet sitesi tarafından yönlendirilmesi ve giriş yapabilmesi
  • Kullanıcı bilgilerinin girilmesi
  • Güvenlik anahtarı aşamasının oluşturulması
  • İkinci doğrulama adımının gerçekleştirilmesi
  • Tek kullanımlık olarak gönderilen kodun sisteme girilmesi ve onaylanması