Blockchain Technology
Blockchain technology, kripto varlıkların hayatımıza girmesiyle öğrenilmesi gereken sistemlerden olmuştur. Blockchain sistemiyle pek çok işlemin çözüme ulaştığı görülmektedir. Blockchain sistemi, şifrelenmiş şekilde oluşturulan ve işlem takibi yapılabilen depolama sistemidir ayrıca bu sistem dağıtık bir yapıdadır. Sistem içerisinde bulunan veriler silinemez ya da değiştirilemez.
Blockchain sistemi, Bitcoin varlığının ortaya çıkmasıyla birlikte hayatımızdaki yerini almaya başlamıştır. Sistem Bitcoinle ortaya çıkmış olsa bile diğer tüm coinlerle de ilişkilendirilmiştir. Blockchain sistemi kriptoların haricinde de kullanılabilir. Örnek verecek olursak; kartlarla yapılan alışverişlerde verilerin paylaşılması zorunludur. Fakat blockchain sistemiyle kurulan algoritmalarda, özel olarak düzenlenen şifrelendirmeler ve dijital imzalarla veri paylaşımı durdurulabilir. Yapılan bu uygulama sayesinde de alışveriş uygulamaları daha güvenli olur.
Blockchain Nedir
Blockchain technology, bilgisayar ağında bulunan düğümlerde paylaşılan ve dağıtılmış olan veri tabanı ya da defterdir. Blockchain sistemi kripto varlıkların dünyasında önemli rol oynamaktadır. Güvenlik aşamalarıyla birlikte işlem kayıtlarının tutulmasını sağlar. Blockchain sisteminin nasıl çalıştığına dair birkaç madde belirtecek olursak;
- Uygulama işlemlerinin gerçekleşmesiyle, veri “blok” olarak kaydedilir
- Her bir blok bir diğerine bağlı şekildedir. Yani yeni oluşturulan blok, bir önceki ve bir sonraki bloğa bağlı şekildedir
- İşlemler geri dönmüşü olmayan zincirde birlikte bloke edilir
Blockchain sisteminin en önemli avantajları; güvenlik ve verimlilik olmaktadır. Sistem içerisinde veriler, doğru şekilde ve zamanında alınır. Gizli olan blockchain kayıtlarına sadece erişim izni olan kişi ulaşabilir.
Blockchain Güvenliği
Blockchain technology sisteminde “güvenlik” oldukça hassas bir kapsamdır. Peki sıklıkla bahsedilen güvenlik aşamaları her anlamda önlem alınabilir şekilde korumaya sahip mi?
Blockchain sistemine genel olarak bakıldığında güvenli olarak gözükmektedir. Fakat hiçbir uygulama tam güvenliklidir denilemez. Dijital dünyada siber saldırıların yaşandığı da görülmektedir burada önemli olan saldırılara karşı tüm güvenlik önlemlerinin alınmasıdır. Blockchain sisteminde karşılaşılan siber saldırıları belirtmek gerekirse;
%51 Saldırılar: Güç yoğunluğu ve işlem yoğunluğuna yönelik olan siber saldırı türüdür. Özel ağlar bu saldırıya yönelik hassas değillerdir.
Sibil Saldırılar: Hacker’ın düğüm kullanmasıyla birden fazla sahte kimlik ya da sybil kimlik oluşturması sonucunda ağı doldurması durumudur.
Kimlik Avı Saldırısı: Bu saldırının temel amacı maddi saldırıdır. Kimlik avları, e-posta aracılığıyla blockchain üyelerini hedeflemektedir.
Yönlendirme Saldırılar: Yönlendirme saldırısının tespit edilebilmesi oldukça zordur. Çünkü saldırı arka planda düzenlenir.