Blok Zinciri Nedir
Blok zinciri nedir ve blockchain nedir sorularınızın yanıtı için, yazı içeriğimizden faydalanabilirsiniz. Aslında bu iki sorunun da yanıtı aynı olmaktadır. Çünkü blok zincir ve blockchain kelimeleri aynı ifadeleri anlatmaktadır. Blok zincir, güvenilir olarak paylaşılan ve merkezi olmayan veri kayıt defteri olmaktadır. Blockchain, doğruluk kaynağı sayesinde veri bütünlüğü sağlayıp verileri çoğaltmayı ortadan kaldırmaktadır. Bunun yanı sıra güvenlik önlemlerini de artırmaktadır.
Blok zincir sisteminde verilere müdahale edilmesi, sahtecilik vb. etkenler engellenir. Çünkü veriler tarafların kararı olmaksızın değiştirilemez. Ortak karar alınmadan verilerde değişiklik yapılmaya çalışılırsa, tüm katılımcılar duruma yönelik olarak uyarılır ve kimin değişikliği yapmaya çalıştığı da belirtilir.
Blockchain Teknolojisi
Blok zinciri nedir sorumuzu yanıtladıktan sonra, konuya dair farklı bilgiler vermeye devam edeceğiz. Blok zincir yani blockchain sistemini, işlemlere dair tutulan tarihsel kayıtlar olarak düşünülebilir. Bloklar, bir önceki bloğa zincirlenir ve değiştirilemez şekilde kayıt altına alınır. Kriptografik garanti ve güven teknolojisiyle işleme benzersiz tanımlayıcı ya da dijital parmak izleri kullanılır.
Blok zincirler 3 türe ayrılmaktadır. Bunlar;
Konsorsiyum ya da federe blok zincir: Madencilik süreci daha önceden seçilen düğüm ya da önceden seçilen paydaş tarafından kontrol edilen blok zinciridir.
Genel blok zincir: İzne dayalı olmayan ve kamuya açık blok zincirdir. Buna kısıtlama olmadan herkes katılım sağlayabilir.
Özel ya da izne bağlı blok zincir: Kuruluşların blok zincirlerine hangi kişilerin erişim sağlayabileceklerine imkân tanıyan blok zincir türüdür.
Blok Zincir
Blok zinciri nedir yazımızın bu alanında, uygulamanın faydalarından bahsedeceğiz. Uygulamaya dair pek çok faydalı etken vardır. Bunların bazılarını belirtecek olursak;
- İş birliği ola taraflar arasında güvenlik sisteminin oluşmasını ve devamlılığını sağlar
- Verilerin depolanması ve saklanmasında üstün güvenlik önlemleri hizmeti sunar
- Üçüncü taraflara dair aracı olacak kişi veya kişilere ihtiyaç duyulmamasını sağlar
- Verileri tek sisteme entegre yaparak silo şeklinde olan verilerin ortadan kaldırılmasını sağlar
Blok zincir uygulamasının avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da olmaktadır. Dezavantajlar arasında en yaygın bilgi, sistemin yeniliği ile alakalıdır. Blockchain teknolojisi yeni ve karmaşık bir sistemdir ve konu hakkındaki bilgili yazılım mühendislerinin de sayısı oldukça azdır. Bu durum sistemin geliştirilmesi konusunda yüksek maliyetlerin çıkmasına neden olabilir.