Kripto Ne Demek

Kripto Ne Demek

Kripto Ne Demek

Kripto ne demek ve amacı nedir? Kripto, dijital veya sanal dünyada kullanılan varlık birimidir. Bu varlıklarda kriptografi teknolojileri kullanılır ve buna bağlı olarak merkezi bir yönetim şekline ihtiyaç duymazlar.

Kripto varlıklar güvenli şekilde tutulan ve saklanan dağıtık defterlerde tutulurlar. Yapılan uygulamaya ise blockhain teknolojisi denilmektedir. Blockhain teknolojisi sayesinde tüm kripto varlıklar sahteciliğe karşı koruma altına alınır. Ayrıca bu teknoloji kullanıcılar arasında transfer yapılmasına da olanak sunmaktadır.

Kriptolar, fiziki varlıklar arasında yer almadığından dolayı sanal varlıklar olarak bilinmektedir. Dijital ve sanal dünyada adından sıklıkla söz ettiren kriptolar, kripto borsa aracılığı ile satın alınabilir veya madencilik yapılarak elde edilir.

Coin Nasıl Çıkarılır

Kripto ne demek ve kripto nedir sorularını açıkladıktan sonra, bu varlıkların nasıl alınabileceğine dair bilgi vereceğiz. Kripto varlıkların madencilik yapılarak elde edilebileceğini belirtmiştik. Yapılan madencilik işlemine halk arasında “coin çıkartma” denildiği de bilinmektedir.

Coin nasıl yapılır sorusunun yanıtına yazımızın bu alanında yer vereceğiz. Kripto varlıkların madenciliğinde, işlem yapan kişiler yeni bloklar oluşturmalıdır. Sonrasında da madencilik yapan kişilerin işlemleri onaylanır ve ödüller kazanmaya başlarlar. Ödül kazanma uygulaması iki oluşumun birleşmesinden meydana gelir. Bunlar; işlem ücretleri ve blok ödülüdür.

Kripto madenciliğine başlanabilmesi için; ekipman donanımı seçilmeli, cüzdan oluşturulmalı, madencilik havuzu seçilmeli, madencilik yazılımları yüklenmelidir. Tüm bu işlemlerin sonrasında madencilik kazısına başlanabilir. Madencilik işlemini yatırımcı kendisi yapabileceği gibi konu hakkında aracı şirketlerden de yardım alabilir.

Token Oluşturma

Kripto ne demek başlıklı yazımıza devam ederken, token kapsamından bahsedeceğiz. Kripto varlıkları iki kısma ayırmak mümkündür. Bunlar coin ve token olmaktadır. Yani token ve coin kapsamları farklı alanlar olmaktadır.

Coin’ler, blockhaine bağlıdır. Fakat tokenler, blockhaine bağlı olmayan dijital varlıklardandır. İşin özüne bakacak olursak; tokenler kripto varlıklar arasında yer alır ama kendilerine ait blockhainleri yoktur. Tokenler başka blokhainler üzerinde çalışmalarını yaparlar.

Token grubunda yer alan varlıkların bir diğer kelime anlamı da jeton olmaktadır. Varlık dünyasında her iki anlamında kullanıldığı görülmektedir. Token varlıklar, dijital dünyada sıklıkla kullanım olarak tercih edilmektedir. Bu sebeple de kendi içinde bazı gruplaşmaları meydana gelmiştir. Bunları belirtecek olursak; DeFi token, Yönetişim token, Eşsiz token, menkul kıymet tokeni.