Kripto Yasası

Kripto Yasası

Kripto Yasası

Kripto yasası kapsamında yapılan kripto düzenlemesi neleri kapsamaktadır? Pek çok yatırımcı son zamanlarda kripto varlık yasası hakkında yapılan kanuni değişiklikleri takip etmekteydi. Yatırımcılar kripto yayınları yasak mı yoksa kanun çerçevesinde değişiklikler mi yapılacak konusunda merak içinde beklemekteydi.

Kripto kanun taslağı mayıs ayında TBMM sunuldu ve taslak 2 Temmuz 2024 tarihinde resmî gazetede yayınlandı. Kanun içeriğine göre; kripto varlık, kripto varlıkların alış ve satış platformu, kripto varlıkların saklanması, kripto varlık hizmet sağlayıcıları tanımlı şekle getirildi.

Kanun kapsamına alınan bir durumda, platformlar ile saklama hizmeti sağlayan kuruluşlara ve denetimlere dair oldu. Ayrıca ortaya çıkması muhtemel olan usulsüzlükler içinde kanuni ölçütler belirlendi. 

Türkiye Kripto Yasası

SPK, sermaye piyasası araçlarına dair hak tanıyan kripto varlıklar konusunda düzenleme yetkisine sahip olacak. Diğer kuruluşların, kripto varlıkları içeren mevzuatlardan oluşan görev ve yetkileri saklı kalacaktır. 

Kanun hükümlerine tabii olmayacak bazı etkenlerde vardır. Sermaye piyasasında haklar oluşturan kripto varlıklarla platformlarda olan işlem gören ya da ilk satışı ve dağıtımı yapılacak kripto varlıklar dışında bırakılan kriptolar kanun hükmünün dışında tutulacak. Hizmet sağlayıcılar da açık şekilde belirtilen hükümler dışında kanun hükümlerinden muaf olacaktır. 

TBMM Kripto Yasası

32590 sayılı resmî gazetede yayınlanan içeriğe göre; 

  • Kripto varlık: Dağıtık defter teknolojisi ya da benzeri teknoloji eşliğinde elektronik olarak oluşturulan, saklanan, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve hak ifade eden gayri maddi varlıklardır.
  • Kripto varlık platformu: Kripto varlık alış satış, ilk satışı ya da dağıtımı, transfer, takas ve bunların getirmiş olduğu saklama vb. diğer işlemlerin bir veya daha fazla olarak gerçekleştirildiği kurumlardır.
  • Kripto varlık saklama hizmeti: Platformlar müşterilerin kripto varlıklarının ve bu varlıklara dair cüzdandan transfer olanağı sağlayan anahtarların saklanması, yönetimi veya SPK tarafından belirlenen saklama hizmetidir.
  • Kripto varlık hizmet sağlayıcı: Platformları, kripto varlıkları saklama hizmeti sağlayan tüm kuruluşları kanunda belirlenen düzenlemelerde hizmet sağlayacaktır. Ayrıca kripto varlıkların ilk satışı veya dağıtımı da kripto varlıklarla ilgili hizmet sağlayıcı olarak belirlenmiş diğer kuruluşlar olarak tanımlanmıştır.
  • Sermaye piyasa araçları: Kanun kapsamında kurul, sermaye piyasası araçlarına dair kripto varlık şeklinde ihracına izin verebilir.