Likidite

Likidite

Likidite

Likidite ne demek ve bu uygulamada nelere dikkat edilmelidir gibi soruların yanıtları en doğru şekilde bilinmeden yatırım yapılması, yatırımcı açısından dezavantaj olabilir. Araba, ev vb. diğer gayrimenkuller, şirketlere ait olan tahvil gibi menkul kıymetler likit ürünler içerisinde yer alır.

Herhangi bir finansal ürünün en hızlı şekilde nakde çevrilmesi durumu olarak bilinen bu uygulama da dikkat edilmesi gereken temel noktalarda vardır. Bunlardan biri şu şekildedir; likit piyasa içerisinde hızlı şekilde yapılan satış fiyatın düşmesine sebep olmaz. Fakat likit olmayan piyasa içerisinde hızlı şekilde satış yapılması talebine bağlı olarak fiyatın düşürülmesi görülür.

En likit varlık nedir diye düşünenlere yönelik cevabımız kesinlikle “nakit varlık” olabilir. Durağan varlıklar da en düşük likit olarak sıralamada yer alırlar. Araba, gayrimenkul, tahvil türünde yer alan malların nakde çevrilmesi için harcanması gereken süre iki tür arasındaki farkın oluşmasına sebep olmaktadır.

Likidite Nedir

Ekonomi piyasalarında sıklıkla karşılaşılan likiditen, herhangi bir varlığın hızlı ve kayıpsız şekilde nakde çevrilmesi olarak belirtebiliriz. Yapılan bu satışlarda oran farkları da önem teşkil etmektedir. Likiditenin yüksek olması varlığın hızlı şekilde nakde çevrilmesini sağlar. Likiditenin düşük olması ise işlemin daha uzun sürede olmasına sebebiyet verir.

Borsa piyasasında da yer alan likiditenin, bazı koşullarda borsa dengelerine yönelik değişiklikler meydana getirdiği de görülmektedir. Borsada rastlanan en olumlu etkilerden biri, fiyat dalgalanmalarındaki azalmadır. Bunun yanı sıra daha fazla yatırımcının piyasada işlem yapmasına teşvik edici özelliklerinin olmasıdır. Yatırımcılar istedikleri zaman belirli veya tüm yatırımlarını nakde çevirebildiklerini bildiklerinden dolayı daha güvenilir bir ortam söz konusudur.

Likiditenin Oranı

Likidite oranı nedir ve bu oran nasıl olmalıdır? Oran analizi, varlıkların ve borçların karşılaştırılarak ödeme gücünün hesaplanmasıdır. Üç tür oran analizi vardır. Bunlar; cari oran, asit test oranı ve nakit oranıdır.

Cari oran, dönen varlıklar ile kısa vadede yer alan borçların bölünmesiyle birlikte hesaplanır. Asit test oranı, dönen varlıklardan nakde çevrilmesi uzun süren stoktaki malzemelerin çıkarılıp cari borçlara bölünmesiyle bulunmaktadır.

Nakit oran ise şirketin likiditesini öğrenmek için kullanılan en katı yöntemdir. Bu uygulamada sadece en yüksek oranda yer alan likidite varlıkları hesaba katılır. Alacak ödemelerin tahsil edilememesi ya da nakit akışının olmaması koşullarında işletmenin en kısa vadede olan borçları ödenir.