Wallet Adresi Nedir
Wallet adresi nedir ve wallet’a dair bilgiler için yazı içeriğimizden faydalanabilirsiniz. Wallet adres teriminin Türkçe anlamı, cüzdan adresi olmaktadır. Cüzdan adresi yani wallet, belirli kripto cüzdanı temsil edecek olan dijital koddur. Dijital varlığın gönderilmesi, alınması veya fonların saklanması gibi işlemlerde cüzdan adresi kullanılır.
Wallet adresleri, anahtarların kullanılmasıyla oluşturulur ayrıca blockchain ağıyla etkileşim kurulabilmesi içinde adresler oldukça önemlidir. Farlı olan kripto varlıkların farklı cüzdan adreslerine dair formatları olmaktadır.
Wallet adresleri, rastgele oluşturulan sayılar ve harflerden oluşur. Adreslerin küçük harf ve büyük harfe duyarlılıkları vardır ayrıca işlem yaparken kullanılan blockchain ağına ve kripto varlığına da bağlıdır. Wallet adresleri; kimlik doğrulama, işlemlerin takip edilmesi ve güvenlik uygulamalarında kullanılır.
Cüzdan Adresi Nedir
Wallet adresi nedir sorumuzun farklı şekilde sorulması “cüzdan adresi nedir” şeklindedir. Cüzdan adreslerinin içeriğinde bulunan harflerin büyük veya küçük boyutta olmasının duyarlılık sebebi olduğunu belirtmiştik. Buradaki duyarlılık kripto varlıklar arasında da geçerli olmaktadır. Cüzdan adresindeki harflere duyarlı bazı kripto varlıkları; DOGE, SOL, XRP, ETH’dir.
Wallet adresinin alınabilmesi için öncelikle kripto cüzdan oluşturulmalı ve kullanılmalıdır. Adres alma işlemine geçilmeden önce, cüzdan alınırken güvenlik aşamalarına dikkat edilmelidir.
Bitcoin Cüzdan Adresleri
Wallet adresi nedir konumuzu açıklamaya devam ederken, Bitcoin cüzdan adreslerinden bahsedeceğiz. Cüzdan adresleri, kripto varlıklara göre farklılık gösterir. Yani her kripto varlığın cüzdan adresi farklı olabilir. Bu sebeple de adres oluşturmadan önce konuya dair bilgi edinilmelidir. Bitcoin cüzdan adresleri birden farklı şekildedir. Bunları belirtecek olursak;
P2SH Adresi (Uyumluluk): Çoklu imzaların olduğu işlemleri desteklemek için kullanılan adreslerdir. Bu adres türü “3” sayısı ile başlatılır.
P2PKH Adresi (Legacy): Bitcoin cüzdan adreslerinin ilk versiyonudur. Adreslerin tamamı “1” sayısı ile başlamaktadır. Adresler basit olarak gözükse de işlemlerin boyutları pek çok yeni adresten daha büyüktür ve buna bağlı olarak daha pahalıdır.
BC1P Adresi (Taproot): Bu adres türü “bc1p” şeklinde başlar. Taproot adres türüne 2021 yılında güncelleme yapılmıştır. Güncelleme sonrası birçok işlemin yapılabildiği Schnorr imzası kullanılmaya başlanmıştır.
Bech32 Adresi (Segwit): Uygulama “bc1” şeklinde başlamaktadır. Buradaki tasarımın temel amacı, işlem boyutlarının ve ücretlerinin azaltılmasıdır. Bu sayede genel ağ verimliliği de artışa uğramaktadır.