Dijital Varlık Yönetimi

Dijital Varlık Yönetimi

Dijital Varlık Yönetimi

Dijital varlıkların yaygın olmasından sonra dijital varlıkların yönetimi hakkında da bilgiler hızlı şekilde yayılmaya başladı. Dijital varlıkların yönetilmesi ve bunların koşulları, tüm kullanıcılar tarafından bilinmesi gereken önemli etkenler arasında yer almaktadır. Dijital varlık yönetiminin kısaltılmış kullanım şekli “DAM” olmaktadır ve Digital Asset Management kelimesinde Türkçe ’ye çevrilmiştir. 

Dijital varlıkların yönetilmesi; dijital ortamda yer alan varlıkların muhafaza edilmesi, organize edilmesi ve dağıtılması sürelerini temsil eder. DAM, verimliliğin artması ve süreçlerin iyileştirilebilmesi için dijital varlıkları kontrollü şekilde yönetmeyi amaçlar. 

Dijital varlıkların yönetilmesi birkaç bileşenden oluşmaktadır. Bunlar; depolama- organizasyon, meta veriler- etiketleme, erişim kontrolleri – güvenlik, sürüm kontrolü, dağıtım – paylaşım.

Dijital Varlık Yönetimi (DAM) Nedir

Dijital varlık yönetimi; varlıkların doğru stratejilerle kontrol edilmesini ve bu varlıkların kazanç sağlamasını hedeflemektedir. Dijital varlıklar arasında yer alan kripto varlıklar sıklıkla tercih edilen yatırım araçlarından biri olmuştur. 

Kriptoların sıklıkla tercih edilmesinin birden fazla sebebi olmaktadır. Fakat en yaygın sebebinin merkeziyetsiz olma özelliği olduğunu belirtebiliriz. Kripto varlıklar hükümetler ya da bankalar tarafından kontrol edilemez. Direkt olarak kullanıcılar arasında transfer yapılabilir. Ayrıca kripto varlıklara dair olan tüm işlemler 7/24 yapılabilir. 

Blockchain teknolojisine bağlı olan kripto varlıklar, şeffaftır ve değiştirilemez işlemler arasındadır. Ayrıca kriptolarda yapılan işlemler diğer yatırım işlemlerine göre çok daha düşük maliyetlidir. Yani kriptolara dair yapılan işlemler için yüksek komisyonlar ödenmez. Dünya genelinde ulaşımı olan kripto varlıklar pek çok alanda ödeme aracı olarak da kullanılabilir ve akıllı sözleşmelere bağlı olarak otomatik işlemler yapılabilir. 

Kripto Dijital Varlıkların Kullanım Alanları

Dijital varlık yönetimi başlıklı yazımıza devam ederken, kripto dijital varlık kapsamındaki varlıkların kullanım alanlarından bahsedeceğiz. Kripto varlıkların birden fazla kullanım alanları olmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak;

  • Ödeme aracı olabilir
  • Yatırım alanında popülerdir
  • Merkeziyetsiz finans (DeFi) sayesinde tüm bankacılık hizmetlerine alternatiftir
  • Metaverse ve oyun alanlarında geçerlidir

Kripto dijital varlıklar, geleceği parlak yatırım araçları arasında gösterilmektedir. Kripto varlıkları 2008 yılında hayatımıza dahil olmaya başlamıştır ve ilerleyen sürede gelişmelerine olumlu katkılar sağlamıştır. Yıllar içerisinde binlerce kripto varlık piyasaya sürülmüş ve milyonlarca hatta daha fazla yatırımcı bu alanda yer almıştır. Fakat belirtmemiz gerekir ki; kripto yatırımlarından kazanç elde etmek için doğru stratejiler kullanılmalı ve piyasa araştırması dikkat çerçevesinde yapılmalıdır.

NFT Coin başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.