Ethereum Ne Demek

Ethereum Ne Demek

Ethereum Ne Demek

Ethereum ne demek ve nasıl bir uygulamaya tabii olmaktadır? Kripto varlık dünyasının en kıymetli ikinci varlığı, Ethereum olmaktadır. Ethereum, ERC-20 kod sistemine bağlı olarak yapılan açık kaynak kodlu ve merkeziyetsiz blok zinciridir. 2013 yılında kripto dünyasına giriş yapan varlık, kripto varlık araştırmacısı ve programcısı olan Vitalik Buterin tarafından yeni nesil blok zincir olarak tavsiye edilmiştir. Geliştirilmesi için gerekli olan kaynak, 2014 yılında online şekilde toplanmıştır.

Ethereum varlığına kısa şekilde Ether ya da ETH’de denilmektedir. ETH blok zinciri, çeşitli uygulamaların geliştirilmesine ve çalıştırılmasına imkân vermektedir. Bu geliştirmeler, akıllı sözleşme adı altında bulunan sözleşmelerin kullanılmasıyla yapılabilir. Akıllı sözleşme kapsamında, taraflar arasında yapılan anlaşmanı koşulları belirtilir. 

Eth ve Bitcoin arasında bir ortak nokta vardır. İki varlık da tek kişiye ait değildir ve tek kişi tarafından işletilemeyen açık kaynaklı projedir. İnternet ağı olan her kişi eth düğümünü çalıştırabilir ve ağ etkisinde etkileşim yapabilir. Ayrıca online sistem içerisinde dünyanın neresinde olunursa olunsun alış-satış vb. diğer işlemler yapılabilir. 

Ethereum Blockchain Nedir

Ethereum ne demek sorusunun yanıtlarını vermeye devam ederken, ethereum blockchain hakkında bilgilendirme yapacağız. Blockchain yani blok zincir teknolojisi, işletme ağındaki bilgilerin paylaşımına izin veren ve bu şekilde geliştirilen veri tabanı mekanizması olmaktadır. Blok zincir veri tabanları, zincir üstünde birbirleriyle bağlantılı bloklarda veri depolamaktadır.

Eth platformu, blockchain uygulamasının tüm özelliklerinden yararlanabilmektedir. Bütün 3.kişi müdahalelerine yönelik olarak tepkisizdir. Ağ içerisinde yer alan merkezi uygulamalar ve DAO’lar hiç kimse tarafından kontrol edilemez. Blockchain ağları, mutabakat kurallarına tabidir bu sebeple yapılması istenilen değişikliklerde her düğüm aynı kararda olmalıdır. Uygulamanın bu kuralı sayesinde sahtekarlık vb. ihtimaller ortadan kaldırılır ve ağın daha dayanıklı olmasını sağlar. Tüm bu etkenler eth varlığının avantajlı olan durumları arasındadır.

Ethereum varlığının avantajlı halleri olduğu gibi dezavantajlı olan durumları da vardır. Dezavantajlardan biri akıllı sözleşme kapsamındadır. Sözleşmeler, ağın hatasız şekilde olmasını hedefler fakat onlar adına kod yazan kişiler kadar iyi olmayabilirler. Kişilerin hata yapması her daim mümkün olabilir ve buna bağlı olarak kod içerisinde bulunan bir hata kötü amaçlı şekilde kullanılabilir.