Token Nasıl Yapılır

Token Nasıl Yapılır

Token Nasıl Yapılır

Token nasıl yapılır ve token nedir sorularının yanıtını almak için, makale içeriğimizi okuyabilirsiniz. Kripto varlık piyasasında sıklıkla kullanılan terimlerden biri de token olmaktadır. Token dijital varlıklar arasında yer alır ve pek çok yatırımcı ödemelerini token şeklinde yapar. Token ve kripto varlıklar aynı unsuru belirtir şeklinde bir yanlış anlaşılma vardır. Aslında token ve kripto varlıklar birbirlerinden farklıdır.

Tokenlar, önceden inşa edilen blok zincir üzerinden entegre edilmektedir. Merkeziyeti olmayan token’lar 2008 yılında ortaya çıkmaya başlamıştır. 2008 yılından bu yana oldukça ilerleme kaydetmiş ve günümüzde tüm yatırımcılar tarafından tanınmaktadır. 2008 yılında Bitcoin varlığının üretilmesiyle birlikte, kripto varlık piyasası oluşmaya başlamıştır. Bunun sonrasında da token ve alt coinler meydana çıkmış ve her biri ilerleme yaşayarak günümüze gelmiştir. 

Token Ne Demek

Token nasıl yapılır? Token DApp (merkezi olmayan uygulamada) kullanılması amaçlanarak blockchain ağında yardımcı programın ya da dijital varlığın sunulması olmaktadır. 

Token’lar birim değerlerine sahiptirler. Sahip oldukları değerler sayesinde alım ve satım işlemleri yapılabilmektedir. Ayrıca oluşturuldukları platformun tüm açılarından yararlanılmasına olanak sağlayan, transfer edilen dijital varlık olarak da tanımlanmaktadır. Token’lar birden fazla seçeneğe ayrılmaktadır. Bunları belirtecek olursak; DeFi token, Yönetişim token, Eşsiz token (NFT), Menkul kıymet token. 

Token Oluşturma

Token nasıl yapılır sorusunun yanıtını daha anlaşılır şekilde ve maddeler halinde belirtecek olursak;

  • Token aracına giderek blockchain ağı seçilmelidir
  • Cüzdan bağlama işlemleri yapılmalıdır
  • Belirteç özellikleri belirlenmeli ve tanımlanması yapılmalıdır
  • Tokenin özellikleri belirtilmeli
  • İşlem onaylanmalı ve işleme bağlı belirlenen ücret ödemesi yapılmalı

Token Generation Event (TGE), token varlığının veya kripto varlığın oluşturulması anlamına gelmektedir. Belirtmiş olduğumuz terim sıklıkla kripto varlığın token’i oluşturulurken ya da yeni kripto projesine başlanırken kullanılır. 

Token’ler kendi içerisinde 4 gruba ayrılmaktadır. Bunları belirtecek olursak; Credit token, Utility token, Equity token ve Governance tokendir. Credit token, girişimci ve yatırımcı arasındaki bağlantıdır. Utility token’in Türkçe anlamı fayda token’dir ve üretim amacı hizmettir. Equity token, projenin ilk oluşumunda kişilere arz edilebilir. Governance token, sahibine söz hakkı alma avantajı sağlar.