W Formasyonu Hedefi
W formasyonu hedefi, fiyatın dip aşamasından toparlanarak yükseliş aşamasına geçmesini gösteren boğa formasyonudur. Formasyon aşamalarının tamamlanmasıyla birlikte, fiyat hedefinin belirlenmesi için bazı teknikler kullanılır. Grafik modeli olarak bilinen bu formasyon adını, fiyat hareketlerinin oluşturmuş olduğu “W” harfine benzemesinden almaktadır.
W formasyonundan önce, iki tepe oluşması gerekmektedir. İkili tepe aşamasının boyun çizgisinden sonra ortaya çıkan yükseliş, W formasyonunu da onaylamaktadır. W formasyonunda hem yükseliş hem de düşüş beklentisi oluşur. İkili tepenin sonrasında yeniden yükseliş aşaması başlarsa, yatırımcılar genel olarak düzeltmenin bittiğini düşünürler. Bu durumda da yeni alış imkanları sunan varlıklar, yatırımcılar tarafından ilgi görmeye başlarlar. W formasyonun yükselişi, tepe noktasından ortalama olarak iki kat yukarıya doğru gerçekleşir.
W Formasyonu Sonrası
W formasyonu hedefi yazımıza devam ederken, bu formasyonun sonrasından bahsedeceğiz. W formasyonu, düşüş aşamasının sonlandığını ve yükselişin başladığını belirtir. Fakat tam da bu dönemde piyasa içerisinde farklı durumlarda meydana gelebilir.
W formasyonunun sonrasında oluşabilecek bazı unsurları belirtmek gerekirse;
- W formasyonunun direnç noktası kırılma yaşadıktan sonra hacimde artış olursa, fiyat değeri genel olarak hedef seviyesine yükselebilir
- Fiyat formasyonu hedef seviyesine ulaşmayı başardıktan sonra, kar satışıyla belirli miktarda geri çekilme yaşanabilir. Geri çekilme sürecinde fiyat değeri, kırılan boyun çizgisi seviyesini test edip yukarı doğru ilerlemeyi başarırsa eğer değerde yani fiyatta yükseliş olur
- Boyun çizgisinin kırılmasından sonra yeteri kadar hacim olmazsa, yükseliş aşaması başarı gösteremez. Fiyat değeri, boyun çizgisinin üzerinde tutunamaz ve tekrar alt seviyeye düşerse ayı piyasasında güçlenme görülebilir.
W Formasyonu Nasıl Çalışır
W formasyonu hedefi başlıklı yazımızın bu alanında, W formasyonu çalışma stilinden bahsedeceğiz. W formasyonunun çalışma stilini maddeler halinde açıklayacak olursak;
İkili Dip: Fiyat, düşüş trendinde ilerleme yaşar ve belirli oranda destek seviyesine ilerler. Bu sırada alıcılar hamle yapar ve fiyatın yukarı doğru tepki vermesi sağlanır.
Geçici Tepki: Fiyat değeri bu aşamada yükselir fakat yeni trend oluşturacak güçte olmaz. Satıcılar bu kısımda hamle yaparsa fiyatta düşüş meydana gelebilir.
İkinci Dip: Fiyat değerinin ilk dip seviyesine doğru inişe geçtiği görülür. Bu aşamada güçlü şekilde alımlar yapılırsa, ikinci dip oluşur ve yükseliş meydana gelir.
Direnç Kırılımı: Direnç seviyesinde kırılma oluşursa, formasyon tamamlanmış olarak kabul edilir. İşlem hacminde artış görülürse formasyon daha güvenli olur ve yükseliş devamlılık gösterebilir.
Kripto Cüzdan başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.